Prezentare generala a Hanului Draguseni Localizarea Hanului Draguseni fata de traseele turistice si comerciale Istoricul Hanului Draguseni


Hanul Calimahi de la Draguseni a fost construit între anii 1832 - 1841 în centrul satului Draguseni de catre beizadeaua Alex Calimahi, fiul fostului domn al Moldovei, Scarlat Al. Calimahi (1812 - 1819) si al Smarandei Calimahi (nascuta Sturza).

Hanul se afla la încrucisarea de mari drumuri comerciale : drumul Siretului (Siret - Cornu Luncii - Falticeni - Roman - Bacau - Marasesti - Tecuci - Galati) si drumul care lega Iasul de Piatra Neamt sau Târgu Neamt prin Tupilati. Asemenea hanuri pe acest traseu se aflau în localitatile mai mari, cele mai importante hanuri fiind: Hanul Millu de la Spataresti, Hanul Calimahi de la Draguseni si Hanul Ancutei de la Tupilati.

Hanul sau roatesul era statie de postalioane si loc de popas si comert pentru negustorii. Pe lânga adapost, hanul oferea si prilej de petrecere. Hanul avea odai pentru musafiri, odai pentru crâsmari si hangii, camere de odihna, magazii pentru bagaje, crama, crîsma si bucatarie. Lânga han se aflau grajdurile unde se tineau caii de olac (de schimb), atelierele de reparatii ale rotarilor si harabagiilor, cantonul pentru întretinerea si repararea drumului si podurilor, si locul de paza al arnautilor.

Din anul 1873 mosia Draguseni de circa 4000 de falcii a trecut în proprietatea lui Nicolae Drossu, apoi a fiicelor acestuia: Ortansia, casatorita cu gen. Dimitrie Racovita, si Alisa. La sfârsitul sec. al XIX-lea, mosia a fost arendata de societatea "Dacia-România" cu capital evreiesc. La împroprietarirea din 1921 mosia Draguseni ramasa fara mostenitori, a fost în totalitate supusa exproprierii. Locuitorii din Draguseni au arendat parti din mosie, înfiintând Societatea cooperatista "Patria". La desfiintarea societatii "Patria", hanul a ajuns în proprietatea lui Haralambie Gafencu, fost salariat al acestei societati si a fost arendat cooperativei "Solidaritatea" care avea doua raioane comerciale: de bauturi alcoolice si de coloniale. Dupa instaurarea regimului comunist (1947-1954), hanul, necesitând sume mari pentru reparatii, a fost lasat în paragina. La începutul anilor '70 hanul a fost restaurat pe vechea temelie de catre Cooperativa de consum Suceava, functionând ca unitate comerciala.

Începând din anul 2003 acesta intra în proprietatea asociatilor Macovei Doru Costica si Hristea Gheorghe. Hanul este restaurat ca pensiune agroturistica, amenajat cu tot specificul unui interior de epoca.

Dezvoltarea transporturilor pe calea ferata si a automobilismului a facut ca hanurile sa îsi piarda cu timpul importanta initiala pentru care au fost construite. Hanul ramâne însa un spatiu de legenda unde fiecare povesteste cu ulcica în mâna, unde petrecerea este mai plina de viata iar ohihna mai tihnita.

Fie ca Hanul Draguseni sa ramâna un loc vrajit de popas si desfatare sufleteasca pentru calatori.

 
Prezentare generala a Hanului Draguseni Localizarea Hanului Draguseni fata de traseele turistice si comerciale Istoricul Hanului Draguseni
web design: esens